Przepis na pierogi z kapustą, grzybami i wędzonymi śliwkami
Cześć,
tutaj znajdziecie przepis na pierogi, o którym wspominałem we wpisie na temat tradycyjnego smaku Świąt. Podaje proporcje składników dla całej rodziny (8-10 osób).
Na ciasto:
- 1,5 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 520 ml ciepłej wody
- 30g oleju słonecznikowego
- 10g cukru
- 20g soli
Farsz do pierogów:
- 800g kiszonej kapusty
- 200g suszonych borowików lub podgrzybków
- 3 małe cebule
- 1l bulionu warzywnego
- 300g wędzonych śliwek
- 3 gałązki tymianku
- 2 liście laurowe
- 4 szt ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
Ciasto
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól, olej i jajka. Następnie dodajemy ciepłej ale nie gorącej wody, cały czasz mieszając, do uzyskania plastycznej gładkiej konsystencji ciasta. To zajmie od 10 do 15 minut. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Farsz do pierogów
Kapustę posiekaj, zalej wodą, dodaj ziele, liście i gotuj do miękkości. Grzyby suszone opłucz na sitku zimną wodą aby pozbyć się ewentualnych nieczystości, przełoż do garnka i zalej wywarem warzywnym. Dodaj tymianek i gotuj na wolnym ogniu do momentu wchłonięcia całego wywaru przez grzyby. Następnie wystudź i przesiekaj. Cebule posiekaj w drobną kostkę. Przesmaż na oleju na złocisty kolor, posiekane śliwki dodaj do cebuli i smaż kilkam minut. Wymieszaj kapustę, grzyby i cebule ze śliwkami. Dopraw solą i pieprzem.
Miłego klejenia! ;-)
Gotuj przez kilka miniut, wrzucając po kilka sztuk na wrzącą wodę do czasu aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Pierogi można podawać z barszczem lub solo z okrasą.
Smacznego!
Michał Pezda