2020-11-26

Przepis na pierogi z kapustą, grzybami i wędzonymi śliwkami


Cześć,

tutaj znajdziecie przepis na pierogi, o którym wspominałem we wpisie na temat tradycyjnego smaku Świąt. Podaje proporcje składników dla całej rodziny (8-10 osób).

Na ciasto:

  • 1,5 kg mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 4 żółtka 
  • 520 ml ciepłej wody 
  • 30g oleju słonecznikowego 
  • 10g cukru
  • 20g soli

Farsz do pierogów:

  • 800g kiszonej kapusty 
  • 200g suszonych borowików lub podgrzybków 
  • 3 małe cebule 
  • 1l  bulionu warzywnego 
  • 300g wędzonych śliwek 
  • 3 gałązki tymianku 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 szt ziela angielskiego 
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

Ciasto 
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól, olej i jajka. Następnie dodajemy ciepłej ale nie gorącej wody, cały czasz mieszając, do uzyskania plastycznej gładkiej konsystencji ciasta. To zajmie od 10 do 15 minut. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 20 minut. 

Farsz do pierogów 
Kapustę posiekaj, zalej wodą, dodaj ziele, liście i gotuj do miękkości. Grzyby suszone opłucz na sitku zimną wodą aby pozbyć się ewentualnych nieczystości, przełoż do garnka i zalej wywarem warzywnym. Dodaj tymianek i gotuj na wolnym ogniu do momentu wchłonięcia całego wywaru przez grzyby. Następnie wystudź i przesiekaj. Cebule posiekaj w drobną kostkę. Przesmaż na oleju na złocisty kolor, posiekane śliwki dodaj do cebuli i smaż kilkam minut. Wymieszaj kapustę, grzyby i cebule ze śliwkami. Dopraw solą i pieprzem.

Miłego klejenia! ;-)

Gotuj przez kilka miniut, wrzucając po kilka sztuk na wrzącą wodę do czasu aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Pierogi można podawać z barszczem lub solo z okrasą.

Smacznego!
Michał Pezda 

Zaloguj się

Zaloguj

Nie pamiętam hasła - Wygeneruj nowe

Nie pamiętam hasła

Podaj adres e-mail użyty do logowania

Element zostanie usunięty i nie będzie można go przywrócić