Najlepsze domowe sposoby na odporność
Chyba każdy obecnie zadaje sobie pytanie - jak zwiększyć swoją odporność i przygotować się do zimy w czasach pandemii?
W skrócie, odporność organizmu, to nasza zdolność do obrony przed czynnikami wewnętrznymi, jak komórki zmutowanie czy nowotworowe, a także zewnętrznymi, czyli przed wirusami, bakteriami, toksynami i innymi czynnikami. O odporność musimy dbać szczególne w czas pandemii koronawirusa.
Komórki układu odpornościowego rozrzucone są po naszym organizmie i znajdują się m.in. w grasicy, szpiku kostnym, śledzionie, migdałkach, węzłach chłonnych i błonie śluzowej gardła.
Rozróżniamy dwa rodzaje odporności:
Wrodzona o działaniu bakteriobójczym - w postaci skóry, śliny, potu i łez – broni nas przed drobnoustrojami. Jeśli jest słaba, to dochodzi do infekcji dróg oddechowych, a nawet zapalenia płuc czy oskrzeli.
Nabyta - gdy nasz organizm samoistnie nie pokonał ataku chorobotwórczych patogenów - włącza odporność nabytą (swoistą) i wytwarza przeciwciała, których zadaniem jest identyfikacja i zniszczenie „intruza”. Brzmi to jak wojna, którą w sumie każdego roku staczamy w sezonie największych zachorowań.
Odporność wrodzoną otrzymujemy w momencie urodzenia i utrzymuje się do około 9 miesiąca życia lub dłużej, w przypadku karmienia piersią. Później sami musimy pracować nad jej zwiększeniem. Paradoksalnie uodparniamy się chorując, gdyż nasz organizm wytwarza pamięć autoimmunologiczną. U dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym obserwujemy wiele infekcji, które przyczyniają się do stopniowego dojrzewania ich układy odpornościowego, tworząc komórki pamięci immunologicznej. Stopniowo zwiększa się u dzieci odporność na zachorowania. Pełną sprawność układu odpornościowego uzyskujemy w wieku około 19 lat.
Nic nie jest nam dane na zawsze. Z wiekiem odporność spada, dlatego osoby starsze są najbardziej podatne na choroby.
Odporność w dużym stopniu zależy od genów, na co nie mamy wpływu, ale mamy wpływ na sposób naszego odżywiania i przyzwyczajenia!
Osobiście czerpię z natury to co najcenniejsze. Stawiam na zdrowy tryb życia, sprowadzający się do każdej formy ruchu a zwłaszcza tej, na świeżym powietrzu w lesie, na działce, w ogrodzie, solo lub w miłym towarzystwie człowieka lub czworonoga. Aktywność należy dopasować do wieku i możliwości organizmu. Może to być bieganie, nornic walking, jazda rowerem lub spacery po lesie. Po zdjęciu obostrzeń, kluby sportowe i baseny też są do naszej dyspozycji.
Jak tylko warunki zewnętrzne pozwolą, zachęcam Państwa do pobytu w magicznym miejscu obdarzonym pozytywną energią płynącą wprost z natury - w Hotelu Narvil Conference & SPA. Niagara Spa to również podróż do niezwykłych zakątków świata, o których odwiedzeniu marzy każdy z nas. Już teraz możesz kupić w prezencie na Święta i nie tylko vouchery pobytowe lub zestawy kosmetyków dla kobiet i mężczyzn w naszym sklepie online Narvil u Ciebie.
Stawiam też na prostą zdrową kuchnię, bazującą na nieprzetworzonych naturalnych produktach, nazywaną obecnie „dietą czystego jedzenia”. Liczy się jakość spożywanych produktów.
Zbliżają się Święta…. Nie masz czasu na gotowanie? Nie czujesz powołania? Może nie chcesz lub nie możesz wychodzić z domu? Nie ma problemu - Narvil przyjedzie do Ciebie z pysznymi daniami.
Obecnie mamy ograniczoną możliwość podróżowania. Mam jednak sposób aby przenieść się przynajmniej zmysłami do krajów orientu! Tak zaczynam z rodziną każdy dzień w czasach pandemii!
Shot z cytryny i imbiru dla dzieci? Powiecie nieee, nie ma takiej opcji! Shoty własnej roboty? Zachęcam jednak, spróbujcie podać swemu dziecku samodzielnie przygotowaną miksturę.
Prosty przepis - 5 składników na 4 porcje.
- 2 wyciśnięte cytryny
- Około 2 cm obranego ze skórki i wyciśniętego imbiru (używam do tego ręcznej wyciskarki do czosnku)
- Sproszkowany cynamon do smaku (ilość wg uznania)
- Około 2 łyżek naturalnego miodu.
- Kilka kropli oleju
Wszystkie składniki należy wymieszać i spożyć bezpośrednio po przygotowaniu lub w ciągu dnia przed posiłkiem. Miksturę przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku.
Z mężem z shota robimy napój. Zaparzamy w wysokich szklankach małą ilością gorącej wody około dziesięciu goździków, uzupełniamy przefiltrowaną wodę o temperaturze pokojowej, dodajemy nasz ekstrakt z 5 składników, mieszamy i się nawadniamy. Można dodać też trochę wyciśniętej kurkumy. Czy czujecie ten aromat?
Shot kojarzy się z alkoholem, więc zapraszam do sklepu Narvil u Ciebie po nalewki.
Na długie jesienne wieczory z książką czy przed telewizorem polecam herbatę zimową, tak jak w Hotelu Narvil.
Zaparzamy herbatę (czarną lub owocową) z kilkoma goździkami, dodajemy drobno pokrojony imbir, plasterki cytryny i pomarańczy oraz sok malinowy do smaku. Smacznego!
MOJA DOMOWA MINISPIŻARNIA:
Imbir - jest rośliną przyprawową, jadalną i kosmetyczną. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Uprawiany jest w Indiach, wschodnich Chinach, Korei, Nowej Gwinei, w północnej Australii, na Madagaskarze a także w Afryce i Ameryce Środkowej.
Bulwy imbiru zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas.
Kurkuma – pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej.
Zawiera witaminy z grupy B, wit. B6, E i K oraz składniki mineralne jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk.
Goździki -obecnie największym producentem goździków jest Tanzania (wyspy Zanzibar i Pemba) oraz Indonezja, Madagaskar, Sri Lanka, Kenia, Komory i Seszele.
Zawierają magnez, wapń, żelazo, wit. A, C i K oraz kwasy omega-3.
Cytryna - pochodzi z południowo-wschodnich Chin. Obecnie największym producentem cytryn są Indie, Meksyk i Chiny a w Europie Turcja i Hiszpania. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza.
Pomarańcza pochodzi z Chin i wschodniej Azji. Obecnej największym producentem pomarańczy jest Brazylia. Zawiera węglowodany, błonnik, witaminy A i P, wapń, magnez, pektyny, żelazo, cynk, miedź, selen, fosfor i potas, beta-karoten, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy oraz niewielkie ilości witaminy C.
Miód naturalny - zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. W miodzie zwarte są głównie cukry proste – fruktoza i glukoza.
Sok z malin – zawiera olejki estetyczne o działaniu rozgrzewającym, pektyny oraz kwasy organiczne (salicylowy, jabłkowy i cytrynowy) oraz witaminy z grupy B, C i E, wapń, magnez, żelazo i potas.